Mi ismerhető meg egy igazságügyi szakértő vizsgálat során keletkezett adatokból?

Osszd meg ezt a bejegyzést!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) egy olyan panasz érkezett, miszerint az érintett részt vett egy igazságügyi szakértői vizsgálaton és kérte a szakértőtől az általa megadott minden adat másolatát, valamint a szakértő által a tesztek kiértékelésével kapcsolatban keletkezett adatok másolatát. Ez többek között egy Rorschach-tesztre vonatkozott.

 

A Hatóság a kérdéses ügyben megállapított, hogy az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) nem ad korlátlan felhatalmazást az érintettnek arra, hogy megismerhesse az általa megadott személyes adatokat és az azokból levont következtetéseket, ugyanis amennyiben az mások jogainak védelme érdekében szükséges, e jog korlátozható.

 

A konkrét ügyben a korlátozás olyan formában valósult meg, hogy a NAIH szerint az érintett jogosult az általa adott adatokat, valamint az ezek alapján készült szakvélemény tartalmát megismerni, ez szükséges ugyanis az adatkezelés jogszerűségének megállapításához. Ezen felül azonban az érintett nem jogosult pl. a szakértői munka során keletkezett mutatók, jelölések és egyéb anyagok megismerésére, hiszen ezek alapvetően a szakértői munka ellenőrzését szolgálnák és így potenciálisan befolyásolhatnák későbbi vizsgálatok eredményét. Az érintett továbbá ilyen esetben nem kérheti a “hibás” adat kijavítását, valamint helyesbítését, az ugyanis a szakértői vélemény megmásításához vezetne.

 

Ha bizonytalan az érintetti jogok gyakorlását illetően akár érintetti akár adatkezelői oldalról, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Elérhetőségeink:

E-mail cím: info@dataprotectionsolutions.hu

Tel.: +36-70/325-0794

#dataprotectionsolutions #dps #adatvedelem

#tanacsadas #gdpr  #szakerto  #erintettijogok

Photo by Hunters Race on Unsplash

További cikkek

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!