Milyen újdonságokkal kell szembenézni egy tárhelyszolgáltatónak?

Osszd meg ezt a bejegyzést!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) számos intézkedés megtételére jogosult adatvédelmi hatósági eljárások keretében. Az Általános Adatvédelmi Rendelet, azaz a GDPR hatálya alá tartozó adatkezelések esetében a különböző jogkövetkezményeket maga a GDPR rendezi, ilyen lehet például egy adatvédelmi bírság kiszabása. Ezekről itt és itt írtunk bővebben.

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) egy 2022. január egytől hatályba lépett módosítása viszont új, ideiglenes intézkedések alkalmazásáról rendelkezett, amelyeket személyes adatok jogellenes kezelésének megakadályozása érdekében lehet alkalmazni, ha azokat elektronikus hírközlő hálózat útján is közzétették. Az ilyen típusú  határozatok címzettje pedig maga a tárhelyszolgáltató is lehet. Ez gyakorlatilag bármely internetes oldalon közzétett személyes adatra vonatkozhat.

 

A NAIH olyan döntések meghozatalára lett jogosult, mint a fentiekben részletezett módon kezelt elektronikus adat ideiglenes eltávolítása. Ilyenkor az elektronikus adat ideiglenes eltávolításáról szóló végzést a közlést követő egy munkanapon belül végre kell hajtania a tárhelyszolgáltatónak, ellenkező esetben a hatóság százezertől húszmillió forintig terjedő eljárási bírsággal sújthatja az eltávolításra kötelezettet. 

 

Érdemes tehát odafigyelni a hatósági döntésekre, és azokat minél hamarabb teljesíteni.

 

Ha bizonytalan vagy a kötelezettségeiddel kapcsolatban, keress bennünket bizalommal!

 

Elérhetőségeink:

E-mail cím: info@dataprotectionsolutions.hu

Tel.: +36-70/325-0794

#dataprotectionsolutions #dps #adatvedelem #naih #birsag

 

 

Photo by Taylor Vick on Unsplash

További cikkek

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!