5 millió forintos adatvédelmi bírság egy országos kereskedelmi tv csatornának

Osszd meg ezt a bejegyzést!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 5 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki egy országos kereskedelmi tv csatornára egy elkészített riport miatt, amiben jogellenesen kezelte és hozta nyilvánosságra egy kiskorú személyes és különleges személyes adatait.

 

Az ügy egy tv riportból nőtte ki magát, amely arról számolt be, hogy egy családi háznál történt balesetben két fiú megsérült. A riport bemutatta a kérdéses családi házat, közölte az egyik fiatal egészségi állapotát, amely életveszélyes volt és a fiú keresztnevét.

 

A Hatóság döntése több szempontból is tanulságos, ugyanis elsőként megállapította, hogy a bemutatott információk alapján a kérdéses fiú a keresztneve a település és a családi házuk bemutatásával azonosítható, ugyanis vannak olyan emberek az adott településen, akik ennek alapján képesek a fiatal azonosítására. A riport elkészítéséhez azonban a NAIH álláspontja szerint nem volt szükség a sérült azonosítására, azt meg lehetett volna tenni olyan formában is, hogy az érintett nem azonosítható. A Hatóság mindezt főként arra alapozta, hogy a riport nem az érintettről, hanem magáról az eseményről, a balesetről szólt.

 

Ezen felül a NAIH arra is rámutatott, hogy az újságírás során kezelt személyes adatokra az újságírás, mint közérdekű tevékenység jogalapként nem alkalmazandó, ilyen esetekben ugyanis az adatkezelő jogos érdekéről beszélhetünk. Természetesen ez megkívánja érdekmérlegelési tesztek elvégzését is. A tv csatorna azonban sem megfelelő céllal, sem megfelelő jogalappal nem rendelkezett az adatkezeléshez.

 

Külön kiemelendő, hogy egyébként a család tiltakozott is a riport megjelenítésével kapcsolatban, amely azonban az információ továbbadásának hiányában nem jutott el az adatkezelő megfelelő döntéshozójához, ezzel pedig a gyakorlatban bizonyította, hogy nincs megfelelő szervezetrendszere az adatkezelési igények érvényesítésére.

 

A fentiek alapján tehát szükség volt a fenti adatvédelmi bírság kiszabására.

 

Riportokat készítesz újságban, Tv-ben vagy az interneten? Nem vagy biztos abban, hogy milyen személyes adatok megjelenítésére van lehetőséged? Fordulj hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink:

E-mail cím: info@dataprotectionsolutions.hu

Tel.: +36-70/325-0794

#dataprotectionsolutions #dps #adatvedelem

#tanacsadas #gdpr #adatvedelmibirsag

 

Photo by Jovaughn Stephens on Unsplash

További cikkek

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!