Mire figyeljünk egy munkahelyi kamerarendszer felszerelésekor?

Osszd meg ezt a bejegyzést!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) legutóbbi határozatában 500.000,-Ft adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezett egy adatkezelőt, amiért nem a megfelelő látószöggel, jogalappal, adatkezelési céllal és a megfelelő tájékoztatás mellett szerelt fel kamerarendszert a munkavégzés, illetve a pihenőidő eltöltésére szolgáló helyiségekben.

 

Az adatkezelő 3 kamerát szerelt fel a közvetlen munkavégzésre rendelt helyiségben, ahol autószerelési munkákat folytattak, valamint ott tárolták a gépkocsikat és a szerszámokat. További 1 kamerát szereltek fel a raktárhelyiségbe, ahol az ott tárolt árukat, szerszámokat és alkatrészeket figyelték meg. 1 db kamera került felszerelésre, amellyel az ügyfelek fogadására szolgáló ügyfélvárót és irodát figyelik meg, amelynek látószöge a kasszára és a bankkártyaleolvasó terminálra is irányul. Végül még 1 kamera került felszerelésre, amely a konyhahelyiséget az ebédlőasztalra irányítva figyeli meg.

 

A NAIH megállapította, hogy a látószögek kialakítása miatt nem csak vagyontárgyakat, hanem az ott tartózkodó munkavállalókat is megfigyeli az adatkezelő, így plusz kötelezettségekkel kell számolnia. A jogalapok tekintetében a NAIH kimondta, hogy hibás az érintettek hozzájárulásán alapuló adatkezelés, hiszen az önkéntesség nem valósul meg, a munkáltató-munkavállaló viszonyában. Így az adatkezelés jogos érdeken alapuló alapulhat, amelyhez érdekmérlegelési tesztet is kellett volna készíteni. Ebben a dokumentumban azonosítani kellett volna a munkáltató jogos érdekét, a súlyozás ellenpontját képező munkavállalói érdeket, érintett alapjogot, azaz hogy a munkáltató jogos érdeke megelőzi a munkavállaló személyes adatok védelméhez fűződő jogát. A kamerarendszer működését megalapozó szabályzatot is úgy alakította ki az adatkezelő, hogy különböző sablonok részeit véletlenszerűen összeollózta és találomra beillesztett jogszabályi hivatkozásokkal töltötte meg.

 

Az adatkezelési célok tekintetében a NAIH kiemelte, hogy abszolút korlátjának tekintendő az emberi méltóság tiszteletben tartása, amelyből következően kifejezett cél szükséges a kamerarendszer működtetéséhez. Tehát bizonyos kivételektől eltekintve nem lehet önálló célja az adatkezelésnek a munkavállalók és azok tevékenységének állandó megfigyelése. A vagyonvédelmi célú megfigyelés esetén is minden kamera tekintetében meg kell határozni azt a célt, amely más módon nem érhető el, és a látószöget pedig úgy kell beállítani, hogy az ne váljon alkalmassá a munkavállalók munkavégzésének megfigyelésére. Ugyanígy nem lehet kamerás megfigyelést folytatni olyan helyiségben, ahol a munkavállalók a munkaközi szüneteket töltik, kivéve ha védendő, értékes vagyontárgy található ott, és ezzel összefüggésben igazolható a munkáltatói érdek. Az előbbiekből jól kiolvasható, azonban érdemes külön felhívni a figyelmet arra, hogy a célokat nem általánosságban, hanem minden egyes kamera esetében külön is meg kell határozni. A NAIH így több esetben is jogsértésnek ítélte meg a felszerelt kamerák elhelyezését és látószögeit.

 

A NAIH a tájékoztatás tekintetében kiemelte, hogy a munkavállalókat az adatkezelésről megfelelő, átlátható és könnyen értelmezhető formában kell tájékoztatni. A tájékoztatásban többek között ki kell térni az elektronikus megfigyelőrendszert üzemeltető személyre és elérhetőségére; az egyes kamerák elhelyezésére, céljára, az általuk megfigyelt területre, tárgyra, illetve hogy a kamerával közvetlen vagy rögzített megfigyelést végez-e; az adatkezelés jogalapjára stb. Voltaképpen az egész adatkezelés akkor lesz jogszerű, ha az adatkezelés megkezdése előtt megtörténik a munkavállalók tájékoztatása.

 

Az ügy részleteit itt éri el. 

A megfelelő, átlátható és könnyen értelmezhető tájékoztatás érdekében vegye igénybe legújabb legal design szolgáltatásunkat!

Amennyiben kamerás megfigyelőrendszert tervez felszerelni üzemébe, vállalkozásába, akkor keressen fel minket bizalommal, hiszen rengeteg pénzt tud megspórolni a segítségünkkel.

 

Elérhetőségeink:

E-mail cím: info@dataprotectionsolutions.hu

Tel.: +36-70/325-0794

#dataprotectionsolutions #dps #adatvedelem #tanacsadas #gdpr #kamera

 

Photo by Joe Gadd on Unsplash

További cikkek

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!