Társasházi kamerarendszer? Csak óvatosan

Osszd meg ezt a bejegyzést!

2021-ben a NAIH elmarasztalt egy társasházat, amely kamerarendszert üzemeltetett vagyonvédelmi célból. A hatóság az ügyben számos tanulságos hibára hívta fel a figyelmet.

 

Elsőként nagyon fontos helyesen meghatározni, hogy ki is az adatkezelő. Bár a társasházi törvényből akár más is következhetne, egy ilyen helyzetben a társasház tekinthető adatkezelőnek.

 

Másodikként jogszerű adatkezelés nem történhet a jogalap helyes meghatározása nélkül. Ilyen esetben a jogszabály nem tartalmaz valós felhatalmazást az adatkezelésre, így az adatkezelő jogos érdeke lehet a megfelelő adatkezelési jogalap. Ehhez viszont megfelelő érdekmérlegelési teszt lefolytatása szükséges.

 

Harmadikként arra is figyelmet kell fordítani, hogy hogyan állítják be a kamerák látószögét, más szabályok vonatkoznak ugyanis arra az esetre, ha a kamerák közterületet vennének. Ilyen esetben többlet védelmi intézkedések megtétele válik szükségessé, vagy valós alternatív jogalap megjelölése szükséges.

 

Végül, de nem utolsó sorban nem mindegy, hogy ki férhet hozzá a felvételekhez. A társasházi törvény ugyanis nagyon szűk személyi kör számára teszi hozzáférhetővé a felvételeket, akik csak megfelelő képesítés birtokában végezhetik ezt a tevékenységet. Körültekintően kell tehát meghatározni, hogy ki üzemelteti a kamerarendszert és ki fér hozzá a felvételekhez.

 

Ha kamerarendszer bevezetését tervezi, de bizonytalan a fenti lépések bármelyikében, forduljon szakértőinkhez bizalommal.

Elérhetőségeink:

E-mail cím: info@dataprotectionsolutions.hu

Tel.: +36-70/325-0794

#dataprotectionsolutions #dps #adatvedelem #tanacsadas #gdpr #társasház #kamera

 

Photo by Tobias Tullius on Unsplash

További cikkek

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!