Gazdasági Versenyhivatal kontra Facebook – Most akkor fizetek a személyes adataimmal?

Osszd meg ezt a bejegyzést!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2019-ben rekord összegű (1,2 milliárd forint) bírsággal sújtotta a Facebook Ireland Ltd-t azon az alapon, hogy a Facebook a fogyasztókat megtévesztő módon, szolgáltatását ingyenesként hirdeti, holott a felhasználók személyes adataikkal “fizetnek” azért. A Facebook ugyanis a felhasználók személyes adatainak birtokában célzott hirdetési szolgáltatásokat kínál a platformon, amelyből óriási bevételre tesz szert.

A Kúria azonban a közelmúltban megsemmisítette a GVH döntését, mert úgy találta, hogy bár valóban felvethető az, hogy az ellenszolgáltatás fogalma a digitális szolgáltatások korában át fog alakulni, ugyanakkor a GVH a kérdéses ügyben túllépte a hatáskörét a bírság kiszabása során. A Kúria szerint ugyanakkor az ellenszolgáltatás fogalma nem szűkíthető le a kizárólag pénzbeli ellenszolgáltatásokra, hanem ebbe tartozik minden olyan fogyasztói hátrány is, amely jelentős, így tehát a fogyasztó ügyleti befolyásolására képes vagy alkalmas, illetve amely ráadásul közvetlenül is hat a fogyasztóra.

A Kúria szerint a Facebook esetében ilyen hátrány nem valósul meg, ugyanis a célzott hirdetések álláspontja szerint nem okoznak többlethátrányt az általános reklámokhoz képest. Nem kérdőjelezhető meg például egy ingyenes újság ingyenes jellege csak azért, mert abban reklámok is találhatók.

Hasonló probléma merült fel az Art+Com v. Google ügyben is, ahol a Google Earth állítólagos alapjául szolgáló Terra Vision szoftver német fejlesztői próbálták érvényesíteni szabadalmi jogosultságaikat a Google-el szemben. A Google ebben az ügyben is arra hivatkozott, hogy mivel a Google Earth egy ingyenes alkalmazás, azzal bevételt közvetlenül nem termel. Ez azonban a Google integrált rendszerének fényében legalábbis megkérdőjelezhető állítás. Ezzel a történettel foglalkozik a Netflix egyik új sorozata, a Billion Dollar Code is.

Az Ön ügyfelei is személyes adataikkal “fizetnek” az Ön által kínált szolgáltatásokért? Akkor vegye fel velünk a kapcsolatot most és védjük ki közösen a potenciális adatvédelmi és üzleti kockázatokat. 

info@dataprotectionsolutions.hu

Data Protection Solutions csapata

 

(Photo by Brett Jordan on Unsplash)

További cikkek

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!